ROSEBURG FOREST PRODUCTS

Rowell Brokaw Architects

DA1809_PROMO (1).jpg

This project is a remodel of a former big box store into a corporate headquarters. The existing trapezoidal geometry posed space-planning challenges resolved through rational layout: efficient and open workspace at the perimeter, opening the interior to daylight, and creating strong internal wayfinding and visual connections.  The residual triangular geometry is captured as a central collaboration space.  The design showcases the company's wood products at the center within a neutral white perimeter.

Roseburg Forest Products purchased this building in Springfield, Oregon, in an effort to be in a bigger metropolitan area to attract and retain talent. The design challenge was to take the building and make it a forward-looking headquarters for one of the leading forest products companies in the country. The existing building shell is a 1-story, trapezoidal concrete box adjacent to Interstate 5—a big box relic from the original furniture store that had then been adapted in 2001 to be a bank headquarters. The bank office layout was broken up into a confusing maze of isolated interior departments, with wayfinding further confused by the trapezoidal shape of the building footprint. The scheme re-organizes and opens the interior to daylight, views, and the outdoors. Open office spaces shift to exterior walls to bring light and views deeper into the building. Private offices borrow daylight through interior window walls. Added skylights illuminate the central gathering and collaboration space.  New sight lines allow view connections to the exterior from all parts of the building, vastly improving internal wayfinding. The design showcases Roseburg’s range of wood products—materials that are typically hidden in construction. Plywood, hardwood veneers, LVL joists, and other product lines form the undulating ceilings and define office and conference rooms. Modular, demountable DIRTT glazing system and neutral white surfaces provide a crisp counterpoint to the wood products revealed as finish. 

Jury's Comments: “What could have been another example of treating large box buildings as part of our disposable society, instead became a wonderful revitalization. The plan to organize the perimeter of the triangulated building into open offices, while enlivening the center with gathering and meeting spaces, resulted in a compete transformation.  The clear use of materials, color, natural and artificial lighting, and furnishings is exemplary.  What is especially powerful is the creation of a central space that promotes and engenders equity.”

DA1809_009.JPG